Tips och Råd

Hårtyper och Hårvård

Hårtyper

Ditt hår gör mycket för ditt utseende. Belöna det genom att ta hand om det och vårda det med rätt produkter. Olika hårtyper kräver olika sorters produkter. Det är något vi på Barnängen är väl medvetna om och vi har därför tagit fram hårvårdsprodukter för alla olika sorters hår. Välj den serie som passar just din hårtyp för att hålla ditt hår i bästa möjliga skick. 

Picture5

Har du torrt och skadat hår?

Om du har torrt och skadat hår behövs vårdande produkter som skyddar och reparerar håret på djupet. Barnängens hårvårdsserie VÅRDANDE NEKTAR har en silikonfri formula som gör håret mjukt och silkeslent. Formulan som är berikad med Nektar ger håret näring på djupet, för ett starkare och naturligt vackert hår. För dig med torrt och slitet hår finns även Barnängens schampo och balsam i serien YOGHURT ALOE VERA. Formulans yoghurtprotein och aloe vera vårdar och stärker ditt hår från rot till topp samt ger det förnyad spänst.

 

Picture7

Har du lockigt, krusigt och frissigt hår?

Lockigt och krusigt hår blir ofta ostyrigt och frissigt. För att få det slätt och fint igen behövs hårvårdsprodukter som vårdar och motverkar att hårtopparna klyvs. Barnängens serie CREME & OLJA, vars formula innehåller arganolja och vaniljblomma som ger vård på djupet. Produkterna försluter hårfibern och reparerar slitna hårtoppar. För ett friskt, strakt och naturligt vackert hår utan friss. 

Har du fint, tunt och skört hår?

Att tvätta håret för ofta både sliter på håret och torkar ut hårbotten. Om ditt hår ofta blir oljigt och fett rekommenderas istället regelbunden användning av torrschampo. Barnängens torrschampo COTTON FRESH har en silikonfri formula som absorberar överflödigt fett från hårbotten och ger håret en fräsch och ren känsla mellan hårtvättar. 

Picture8

Har du normalt men glanslöst hår?

Även det mest friska hår blir matt och tråkigt ibland. Då behövs hårvårdsprodukter speciellt utvecklade för normalt men glanslöst hår. Formulan i Barnängens serie NORMALT, berikad med provitamin B5 och kalcium, slätar ut hårstrukturen, stärker håret från rot till topp och ger det en naturlig glans. Även Barnängens serie PÄRLGLANS passar dig med matt hår. Den innehåller Litchi och är rik på vitaminer och antioxidanter som vårdar håret.

Har du fint, tunt och skört hår?

Har du fint och tunt hår rekommenderas även Barnängens balsam och schampo i serien VOLYM. Formulan är berikad med kollagen och näckrosextrakt som stärker hårstrukturen, lyfter håret vid rötterna och ger det extra spänst ända ut i topparna. Du får ett friskt och naturligt vackert hår med upp till 70% mer volym. 

Har du färgat eller slingat hår?

De flesta känner till att färgat och slingat hår kräver hårvårdsprodukter speciellt utvecklade för att förlänga färgintensiteten och skydda hårfärgen. Vad färre vet är att hårets slits och skadas väldigt mycket i färgningsprocessen. Därför är det bra att använda produkter som vårdar, reparerar och fyller upp färgat hår. Se exempelvis Barnängens hårvårdsserier VÅRDANDE NEKTAR och YOGHURT ALOE VERA under ”Torrt och skadat hår”.

Hårvård

Ett vackert hår är ingen konst, men det kräver lite ansträngning och omvårdnad. Viktigast är att ha bra hårvårdsprodukter, men glöm inte heller bort att ge ditt hår inre näring och att skydda det mot yttre påfrestningar.

Picture9

Schampo

Ordet ”schampo” kommer från hindi och betyder ”massage”. Schampo skummar bort smuts, damm, svett och oljor (sebum) från hår och hårbotten. Moderna schampon rengör skonsamt och effektivt och har ett pH-värde mellan 5 och 6, vilket är idealiskt för att behålla hårets egen pH-balans. Dagens schampon innehåller ofta vårdande ämnen som pantenol, proteiner och vitaminer som återuppbygger håret och bevarar dess elasticitet, samtidigt som de förebygger skador.

Balsam

Balsambehandling är för de allra flesta en del av den grundläggande hårvårdsrutinen. Balsam innehåller syntetiska eller naturliga ingredienser som förbättrar hårets kvalitet efter schamponering. Balsamet slätar ut hårstrukturen och hjälper hårfibern att återsluta sig, vilket stärker håret och gör det mjukt och lättkammat. Många moderna balsam innehåller dessutom extra skyddande ingredienser som UV-filter, färgstabilisatorer och Q10.

Picture10

Torrschampo

Torrschampo används ofta som ett komplement till hårtvätt. Det har som syfte att suga upp oljor och smuts i hårbotten, så att håret känns fräschare och ser renare ut. Torrschampot lägger sig som ett tunt skikt på varje hårstrå, vilket ger håret både textur och volym. Det aktiva ämnet i torrschampo är raffinerad risstärkelse, vilket historiskt har används både i läkekonsten Ayurveda och som smink för japanska Geishas. Det finns olika typer av torrschampon, men de flesta kommer i antingen spray- eller puderform.