Tips och Råd

Hudtyper och Hudvård

Hudtyper

Din hud skyddar och värmer dig. Ta hand om den med Barnängens milda produkter. Huden är kroppens största organ. Den är uppbyggd av miljontals celler och har en yta på nästan två kvadratmeter. Precis som för hår finns det flera olika sorters hudtyper. Därför är det viktigt att man väljer just den sortens hygienprodukt som passar ens egna behov. Vilken är din hudtyp?

Picture11

Normal hud

Normal hud är den hudtyp de flesta önskar att de hade, men tyvärr är den ganska ovanlig. Den normala huden stramar inte efter tvätt men blir heller inte oljig. Istället känns huden mjuk medan fettproduktionen är balanserad och blemmor och torra punkter ovanliga. För att behålla din vackra hy borde du använda produkter utvecklade för just normal hy. En annan bra grundregel är att använda en fetare kräm under de kallare årstiderna och en mindre fet under sommaren. Välj också rätt sorts tvål och duschkräm för din kropp och dina händer. I Barnängens sortiment finns flera duschkrämer och tvålar som är anpassade för normal hud, bland annat YOGHURT ALOE VERA, YOGHURT HONUNG & VANILJ och VITAMIN & STYRKA.

Picture12

Torr hud

Kännetecknande för torr hy är att den stramar efter tvätt och lätt blir fnasig och rödflammig. Under vintertiden kan hyn dessutom få torra fläckar som fjällar, då hudens porer är små och talgproduktionen låg. Personer med torr hy får sällan acne, men däremot syns ofta tidiga tecken på linjer och rynkor. Se till att du mättar din torra huds stora fuktbehov med hjälp av rätt sorts kroppsvårdsprodukter. Låt gärna huden vara lite fuktig när du smörjer in dig med hudkräm, vilket gör det lättare för huden att tillgodogöra sig alla krämens näringsämnen. Barnängens intensivt vårdande body lotion LENANDE & OLJA är speciellt utvecklad för torr till extra torr hud.

 

I Barnängens sortiment hittar du duschkrämen och tvålen CREME & OLJA KAKAO, som är särskilt framtagen för torr hud. Extra torra områden kan du behandla med Barnängens BARNOLJA som dessutom kan användas istället för tvål i duschen, då den löser smuts och rengör skonsamt. Även Barnängen LENANDE & OLJA body lotion och MJUK & LÄTT OLJA shower gels är speciellt utvecklade för normal till torr hud.

Picture13

Känslig hud

Kännetecknande för den känsliga huden är att den lätt reagerar på exempelvis parfymerade produkter, stark sol och kyla. Det kan ge upphov till eksem eller torr och irriterad hud som kliar. Den känsliga huden behöver återfuktande och vårdande produkter, som vanligtvis är oparfymerade eller milt parfymerade. Dessutom mår den känsliga huden bäst av produkter som ligger relativt nära hudens eget pH-värde (5,2). Barnängens Kids-serie är speciellt utvecklad för barns känsliga hud och Barnängen Baby-serie är fri från parfym och färgämnen.

 

Välj dermatologiskt testade kroppsvårdsprodukter, speciellt anpassade för känslig hud. I Barnängens sortiment Barnängen Barn finns flera milda, oparfymerade och skonsamma produkter som fungerar lika bra för vuxna som för barn. I serien ingår bland annat den klassiska produkten Barnängens Barnsalva men också nyare produkter som duschkrämen Ren Baby Kropp & Hår, vilken kan användas till rengöring av både kropp och hår.

 

 

Picture14

Blandad hud

Blandad hud är den vanligaste hudtypen, framförallt i ansiktet men även på kroppen. Kännetecknande för blandad hud är att vissa partier är torra eller normala medan andra partier kan vara feta. Armar, ben, fötter och händer har inte så många talgkörtlar, vilket gör att det inte produceras nog med talg (fett) för att hålla huden mjuk och smidig. Om du har blandad hud är det bra att använda lättare krämer som binder fukten på kroppen, tillsammans med rikligare krämer för de torrare partierna. De rikligare krämerna ska du speciellt använda på natten. I Barnängens sortiment hittar du NutriSkin LENANDE & OLJA, vilken är en vårdande kräm som snabbt absorberas av huden.

 

 

Hudvård

Du måste vårda din hud för att den ska hållas fast, frisk och vacker. Viktigast är att återfukta och stimulera huden, men precis som med håret behöver du ge din hud näring och skydda den mot yttre påfrestningar. 

Picture15

Återfuktning

Hudens yttersta skikt, hornlagret, kan beskrivas som en mur av döda hudceller, sammanbundna av fett och vatten. Om huden blir för torr kan skadliga ämnen som fria radikaler, mikroorganismer och bakterier tränga igenom muren och komma in till de levande cellerna, vilket kan orsaka irritation och klåda. Det är därför fukt är så viktigt för huden.

 

Hudens talgkörtlar producerar talg och fett, vilket gör att huden till viss del smörjer och återfuktar sig själv. Dock tenderar hudens naturliga fukt att dunsta. Dessutom finns det inte lika många talgkörtlar på armar och ben och därför blir vi torrare där. Talgkörtlar blir även mindre aktiva med åren, så ju äldre vi blir desto torrare blir vi. För att återfukta huden bör du tvätta dig med en fuktgivande tvål eller duschkräm och sedan smörja in huden med en fuktgivande kräm. På morgonen passar det med en lättare hudkräm som binder fukt och går snabbt att applicera, medan det är lämpligt med en fylligare kräm som vårdar huden på natten. En mer oljerik kräm skyddar huden som en extra hud och ser därför till att hudens fukt inte dunstar lika lätt. Kläder suger även upp en del av fukten i huden, så det är viktigt att använda en kräm som absorberas lätt och inte kladdar.

Picture16

Stimulering

När huden har en ojämn hudton behöver du öka blodtillförseln. Detta kan du göra genom att torrborsta huden med en mjuk borste eller peeling-handske innan dusch. Massera sedan in duschkrämen med cirkelrörelser uppåt mot hjärtat. Använd även samma teknik när du smörjer in kroppen med hudkräm. Idag finns många ämnen som stimulerar genomblödningen i huden, vilket resulterar i en rosigare och på sikt fastare hud.

Svett

Svett är en naturlig del av alla människors liv och det finns få saker vi kan göra åt det. Däremot kan vi på flera sätt undvika den starka och fräna svettlukten. 

Picture18

Varför svettas vi?

När kroppstemperaturen höjs, i samband med exempelvis fysisk aktivitet och värme, produceras svett som kyler kroppen när det avdunstar. På så sätt hjälper svetten kroppen att reglera kroppstemperaturen. Under armarna finns svettkörtlar som även påverkas av emotionella faktorer som upphetsning, oro, nervositet och stress. Dessa svettkörtlar aktiveras först under puberteten. 

Picture19

Varför luktar det svett?

Den sorts svett som utsöndras vid fysisk aktivitet och värme består till största delen av salt och vatten. Svett som kommer från körtlarna innehåller även proteiner, fetter och aminosyror, vilka är ämnen som bakterier trivs i. När bakterierna bryter ner dessa näringsämnen bildas svettlukt. Då svettlukten är individuell luktar ditt svett sällan likadant som dina vänners svett. Även din egen svettlukt kan variera mellan olika tillfällen.

 

Hur kan vi undvika svettlukten?

Svettlukt kan minskas med hjälp av antiperspiranter eller deodoranter. Antiperspiranter motverkar svett genom att innehålla transpirations-hämmande salt och parfym. Deodoranten däremot minskar svettlukten genom den maskerande effekt som parfymen har. Det är även viktigt att känna till att en parfym som doftar gott på en person både kan lukta annorlunda och ge en annan effekt på en annan person. Det är därför viktigt att du hittar en produkt som passar just dig. I Barnängens sortiment finns effektiva, snabbtorkande och alkoholfria antiperspiranter!