Bind en krans till jul – enkelt och dekorativt

Snart är julen här och julstämningen blir större för varje dag. Vad kickar igång julkänslan bättre än att binda årets julkrans själv? Ett enkelt sätt att skapa en unik inredningsdetalj när julen närmar sig. Vi hjälper dig att binda en vacker krans med vår steg-för-steg-guide. Och tänk på – sträva inte efter perfektion utan satsa på din egen stil!

Snart är det äntligen jul och vi kan njuta av kvalitetstid med familj och julmys. I dessa tider passar det dessutom ännu bättre att pyssla hemma, så varför inte binda din egen julkrans? Det tar sin lilla tid men det är samtidigt något som hela familjen kan göra tillsammans. Skapa den där rätta julkänslan! 

 

Varför julkrans till jul?

Vår användning av granris som dekoration vid julen sträcker sig långt tillbaka i tiden och enligt folktron höll riset onda väsen på avstånd och därför la man ut granris på förstukvisten. 

Seden att hänga en julkrans på dörren är inte så gammal utan slog igenom efter andra världskriget. Då var det britter och amerikaner som vi inspirerades av och de använde oftast järnek som dekorerades med röda bär. Här i Sverige har vi dock en större tillgång på gran, tall och lingonris och därför fick dessa gröna växter fick helt enkelt pryda våra julkransar. 

 

Fem enkla steg – gör så här! 

Lägg grunden 

Samla alla delar du behöver: grunden till kransen, sax, avbitartång, ståltrådspoltråd, sytråd och dekorationer. Fundera på om du vill göra din julkrans med en kransstomme eller om du vill binda din krans på fri handResultatet blir jämnare med en kransstomme men man kan använda sig av en ståltråd som man virat tidningspapper runt.  
 
Välj material 

Välj ut de grönkvistar som du gillar bäst: granrislingonristallkvistar eller varför inte eukalyptus? Börja med att bestämma hur tajt eller yvig du vill att kransen ska vara. Klipp sedan lagom stora bitar av materialet, 10–15 cm brukar vara lagom. 

Kom igång

Börja första varvet genom att lägga på kvistar från utsida till insida och fäst med några varv ståltråd. Väljer du längre kvistar på utsidan får du en yvigare känslakorta kvistar ger en prydligare krans. Fortsätt lägga på kvistar åt samma håll och låt topparna på nästa varv täcka ståltråden från föregående varv. Jobba dig på så sätt runt kransen. Förskjut kvistarna för varje gång så att inte alla tjocka delar hamnar på samma ställe i stommen. Avsluta med att linda kransen med ståltråd håller sig.  

Dekorera kransen

Nu är det bara fantasin som sätter gränserna – dekorera som du vill, kanske med kottar, stjärnanis, kanelstänger eller apelsinskivor? Använd tråden för att fästa dina dekorationer.

Placering

När du känner dig nöjd med din krans återstår det bara ett steg: placering! Ytterdörren är ett säkert kort, men julkransen passar lika bra som dekoration på julbordet. Tänker du hänga kransen på dörren träd du ett vackert band igenom den innan du hänger upp den. 

Ta hand om din julkrans

Kransar som är gjorda av växter gillar inte värme, så undvik direkta värmekällor. Tänker du hänga upp den inomhus kan du duscha din julkrans med vatten så håller den sig längre och risken att den barrar blir mindre. Hänger du julkransen utomhus klarar den sig jättebra som den är 

Det är något magiskt över det som man har skapat själv – så passa på att utmana dig själv. Du kommer garanterat bli nöjd när du hänger upp din fina julkrans! 

Relaterade artiklar