Ekologisk nylansering för Barnängens babysortiment

Sedan 2019 är Barnängens fyra babyprodukter ekologiskt certifierade, astma- och allergitestade samt baserade på nya veganska recept. Dessutom tillverkas produkterna lokalt i Sverige – allt för att produkterna ska vara så skonsamma som möjligt för den känsliga huden hos små barn.


I flera generationer har barn i Sverige vuxit upp med Barnängens naturliga produkter i sin vardag. Den första barntvålen producerades redan 1893, sedan dess har sortimentet byggts ut för att täcka upp fler användningsområden. De fyra favoriterna babyolja, salva, schampo och duschgel är särskilt framtagna för att lugna och återfukta len babyhy. 

 

Ekologiskt certifierade
Trots många år på nacken har sortimentet ständigt uppdaterats. Den största förändringen skedde under 2019, då alla Barnängens fyra babyprodukter blev helt veganska och ekologiskt certifierade av Ecocert Greenlife enligt Cosmos Standard. Certifieringen innebär att alla ingredienser är naturliga, förutom en begränsad ingredienslista som är godkända i liten mängd. I genomsnitt innehåller Ecocert-certifieringsprodukter 99% ingredienser med naturligt ursprung.
– Vi tog verkligen i när vi gjorde den här produktutvecklingen eftersom dessa produkter behöver hålla extra hög kvalitet när de riktar sig mot så små barn. Därför valde vi att inte bara byta ut några ingredienser utan verkligen se över hela produkten som gör att produkterna i dag sticker ut, säger Mats Hagwall, Technical och SHEQ Manager på Henkel.

Extra skonsamma ingredienser

Det som skiljer barn- och babyprodukterna från Barnängens övriga sortiment är bland annat att de är oparfymerade och baserade på milda och helt veganska recept. Alla produkter är dermatologiskt testade och godkända av barnläkare.
– Alla produkter som ingår i vårt barn- och babysortiment är helt fria från färgämnen och konserveringsmedel. Ingredienserna är särskilt utvalda och har en låg allergipotential.

Det nya babysortimentet är lätt att känna igen eftersom produkterna pryds med ett litet grönt hjärta i Barnängens logotyp.
– Ytterligare något som gör att Barnängen Baby sticker ut är att alla produkter i sortimentet tillverkas lokalt i Sverige, säger Mats.

Utöver dessa produkter så pryds ytterligare elva av Barnängens produkter med det gröna hjärtat. Produkterna i serien Barnängen Miljövänlig är certifierade enligt EU Ecolabel, eller EU-blomman som den också kallas. Märkningen är EU:s gemensamma miljömärke och är en av världens främsta miljöcertifieringar.
– Kraven handlar bland annat om att använda de ingredienser som tillåts enligt EU-Blomman och hur de använda produkterna kan tas om hand om i avloppshanteringen. För förpackningen handlar det om vilka förpackningsmaterial som används och att vi säkerställer att vi inte använder mer förpackningsmaterial än vad som behövs, förklarar Mats Hagwall.

En mer hållbar produktionskedja
Babyprodukterna har genom det senaste årets uppdateringar uppnått en mer hållbar produktionskedja. Med det enorma produktsortiment som Henkel besitter är utmaningen att snabbt ställa om till hållbar produktion som gäller för hela Barnängens produktportfölj – inte bara babysortimentet.
– Vårt övergripande mål är att fortsätta med hållbara produkter, men det i sig kan uttrycka sig på många olika sätt beroende på produkt. Några delar är att vi ska ta fram fler veganska recept och att fler produkter ska vara ekologiskt certifierade och miljömärkta. Det behöver vi göra för att fortsätta vara relevanta bland våra konsumenter i framtiden. Bland Barnängens produkter är vi på god väg, inte minst genom våra uppdateringar av babysortimentet och vår nya produktserie Barnängen Miljövänlig, säger Mats.

Relaterade artiklar

Familjens favorit-duschcrème sedan år 1990

Läs mer

Samarbetet med Barncancerfonden fortsätter under 2022

Läs mer