Från vandring till världsarv – så tillbringar du din semester i Sverige

I tider då utlandsresor och större folksamlingar ska undvikas får man tänka om och planera en semester på hemmaplan. Men misströsta inte – Sverige har gott om vacker natur och spännande utflyktsmål var i landet du än bor. Här ger vi tips på fina vandringsleder, båtturer i skärgården och utflykter till intressanta platser som finns listade på Unescos världsarvslista.

Vandring i Sverige

Kungsleden Abisko–Nikkaluokta

Genom storslagna vyer, djupa dalar och vidsträckta landskap går den norra delen av Kungsleden från Abisko till Nikkaluokta. Vandringen startar i Abisko nationalpark genom tät fjällbjörkskog, förbi Abiskojåkkas vilt forsande vatten och med en av fjällvärldens mest kända silhuetter framför er: Lapporten. Ju längre in på leden ni kommer desto kargare blir landskapet och snart väntar vidsträckta vyer som ramas in av mäktiga fjäll. Kungsleden är väl utmärkt och längs med leden ligger fjällstugor på lämpliga dagsetapper från varandra. Det finns också gott om fina tältplatser både i närheten av stugorna och för den som vill hitta en helt egen plats.

Sörmlandsleden

Den hundra mil långa Sörmlandsleden går från stadspuls till vildmark, genom öppna landskap och djupa skogar, över stenhällar och förbi glittrande sjöar. Här kan ni gå korta dagsturer eller välja ut enstaka sträckor som ni vill utforska. Ledens cirka hundra etapper erbjuder olika svårighetsgrader, alltifrån krävande vandring till trivsam söndagspromenad. Satsar ni på en längre vandring finns skärmskydd att sova i och anlagda rastplatser för matpaus och vila.

Österlenleden

Tänk dig pittoreska fiskelägen, milslånga vita stränder, porlande vattendrag och lummiga bokskogar. En vandring på Österlen i sydöstra Skåne är som tagen ur en saga. Österlenleden är 19 mil lång och uppdelad i tolv etapper. Ni kan välja att gå delar av leden och själva forma en lagom dagsutflykt, eller planera för en vandring som löper under flera dagar. Tältplatser är begränsade, men det finns flera mysiga vandrarhem utspridda längs leden.

Världsarv

Höga Kusten, Ångermanland

Inte på någon annan plats i världen har landhöjningen efter en period med inlandsis varit så stor som vid Höga Kusten. Här väntar mäktiga naturupplevelser då området bjuder på allt från skärgård och trollskogar till klapperfält, badvikar och klippskrevor. Området kring Skuleberget och Skuleskogens nationalpark är en höjdpunkt; här finns förutom mörka tjärnar, vida vyer, porlande bäckar och djupa raviner den spektakulära Slåtterdalsskrevan. I den kuperade topografin, med sina stora höjdskillnader, hittar du spår efter stenålder, bronsålder och järnålder inom samma område, men på olika höjd.

Falun och Kopparbergslagen, Dalarna

Känn historiens vingslag i detta industrihistoriska landskap. På 1600-talet var Falun en internationell stad och var med och formade dagens svenska industrisamhälle. I Falu Gruva bröts kopparmalmen som sedan bearbetades i hyttorna i staden och längs vattendrag vid bergsmännens gårdar. Gruvarbetarna bodde i gruvans närhet i områden som idag är levande, välbevarade trästadsdelar.

Birka och Hovgården, Ekerö, Stockholm

Under två århundraden på vikingatiden var Birka en levande stad med myllrande folkliv, ett viktigt maktcentrum och en knutpunkt för handel. Återupplev vikingastaden på ön Björkö i Mälaren, dit du tar dig med båt från Adelsö, Ekerö eller Stockholm. Gå på egna strövtåg i kulturlandskapet, följ med på guidad visning i fornlämningsområdet, och besök vikingamuseet och den rekonstruerade vikingabyn med sina tidstypiska smedjor och vävstugor.

Båtturer

Luleå skärgård

Hoppa på en turbåt ut i Luleås skärgård och upplev den norrbottniska ö-världen. Här finns över 1 300 öar av olika karaktär, präglade av midvinterns kyla och sommarens magiska midnattssol. Välj mellan en dagsvandring bland fiskelabyrinter och klapperstensfält på Kluntarna, övernatta på Småskär och besök det äldsta kapellet i skärgården eller besök Klubbvikens havsbad som också har en omtyckt skärgårdsrestaurang.

Stockholms skärgård

Stockholms skärgård består av ungefär 30 000 öar, kobbar och skär, från Arholma i norr till Öja i söder. Och det är lätt att ta sig ut, skärgårdsbåtarna går ofta från Stockholm. Problemet är kanske snarare att välja ö – det finns ju så många att välja bland oavsett om du gillar mellanskärgårdens öppna fjärdar eller ytterskärgårdens karga skönhet. De bästa är att du egentligen inte behöver bestämma dig. Det finns vandrarhem, stugbyar och hotell att övernatta på, och de nya tvärförbindelserna har gjort att man kan båtluffa runt till många olika slags öar under samma resa.

Göteborgs skärgård

Längs med kusten breder skärgården ut sig som ett pärlband av öar. Strosa längs pittoreska gränder, ljuvliga stränder, i naturreservat och längs fina promenadstigar. Förutom att välja någon av alla bilfärjor kan du ta 11:ans spårvagn till Saltholmen, och därifrån tar du båt ut till öarna. Det går snabbt och smidigt, och du kan välja att hoppa av på Asperö, Brännö, Donsö eller någon annan av de idylliska öarna.

Tänk på att: Med anledning av covid-19, följ myndigheternas rekommendationer och kolla i förväg upp vad som gäller kring de aktiviteter du vill göra och de platser du planerar att besöka. Tänk också på att tvätta händerna ofta och håll avstånd till andra, helst två meter. Läs mer på Vårdguiden 1177, www.1177.se

Relaterade artiklar