God handhygien- din bästa vän i förkylningstider

Halsont, hosta, snuva eller nästäppa är några av de symptom man kan känna av när förkylningen drabbat en. Har du till och med råkat på influensa kan du även räkna med hög feber och frossa som symptom. Men hur smittar förkylning och influensavirus? Och vad kan du själv göra för att undvika att smittas? Vi har tagit reda på några tips som vi delar med oss av.

Vad är en förkylning?

När du har drabbats av förkylning beror det på att du blivit smittad av ett förkylningsvirus. Det finns mer än tvåhundra virus som kan orsaka förkylning, där den vanligaste virustypen heter Rhinovirus.

I genomsnitt drabbas vuxna en till två gånger per år och barn i sin tur minst dubbelt så ofta. När du väl har blivit frisk från ett virus så har du till viss del blivit skyddad från att drabbas av samma virustyp igen, däremot finns fortfarande risken kvar att du stöter på nya varianter som du kan insjukna av.

 

Skillnad på influensa och förkylning

Att känna skillnad på en förkylning och influensa är inte alltid de lättaste. Symptomen kan vara snarlika men ofta drabbas man av just hög feber, frossa och muskelvärk vid en influensa. Vid en förkylning däremot känner man främst av symptom i de övre luftvägarna.

 

Symptom vid förkylning:

 

Symptom vid influensa:

Symptomen vid influensa kan vara snarlika som vid en förkylning men med skillnaden att man vid influensa ofta känner att allt slår till snabbare och med en högre intensitet. Många gånger bryter det ut hastigt med värk i muskler, leder och huvud. Några andra symptom kan vara:

 

4 tips för att undvika smitta!

Dessvärre smittar förkylning och influensa mycket lätt. Det är särskilt de första dagarna när de första symptomen bryter ut som det är störst risk för smittspridning. Det krävs att man kommer i kontakt med små droppar av virus för att bli smittad, antingen att man andas in dessa eller att de hamnar i munnen. Förkylningsvirus kan överleva förvånansvärt länge, ända upp till 7 timmar, och influensavirus i upp till 48 timmar.

Det kan vara enkelt att tro att man kan undvika smitta genom att undvika att träffa andra personer som är förkylda. Men man ska komma ihåg att en sjuk person som hostar eller nyser kan sprida viruspartiklar upp till två meter. Partiklar som ofta hamnar på bussäten, dörrhandtag, pengar, leksaker eller knappsatser på kortterminaler exempelvis. Därmed är det viktigt att tänka på sin handhygien och tvätta händerna ofta. Särskilt om du rest kommunalt, handlat i butik, kommit hem från jobb eller skola där många människor rört sig.

Några andra enkla tips förutom vikten av en god handhygien är att:

 

 

 

 

Hur tvättar jag händerna på bästa sätt?

Både för barn och vuxna är det viktigt att tvätta tillräckligt länge med tvål och varmt vatten för att händerna ska bli ordentligt rena från baciller. Se nedan steg för hur du får dina händer riktigt rena.

  1. Blöt ned dina eller ditt barns händer och stäng av kranen.
  2. Ta tvål och massera upp ett lödder och rengör mellan fingrarna, ovansidan av handen, under naglarna och runt eventuella ringar.
  3. Tvåla in under ca 30 sekunder. Ett tips är att nynna på sången ”Ja må du leva” två gånger för att hålla koll på tiden eller göra det roligare för ditt barn att tvätta tillräckligt länge 😊.
  4. Skölj rent händerna och torka torrt ordentligt med en handduk. Är det influensatider används med fördel en pappershandduk.

 

Att vara förkyld

Har du trots allt råkat på en förkylning? Misströsta inte, oftast går det över under en vecka. Tänk på att äta ordentligt och att få i dig mycket vätska! När du drabbas av feber eller blir snorig så förlorar kroppen extra mycket vätska, se därför till att dricka ordentligt. Om du kan så se till att sova mycket och vila så att immunförsvaret får en chans att återhämta sig.

För att undvika att smitta andra i din omgivning är det viktigt att du tvättar händerna ofta, använder engångshanddukar samt hostar eller nyser i armvecket för att undvika spridning av baciller.

 

Relaterade artiklar