Höstiga matfavoriter: tips för svamp- och bärplockare

Sommaren är på väg bort och även dessa ljuvliga dagar i solen, middagar på uteserveringar och picknick vid stranden. Men nu har du andra favoriter att se fram emot – hösten är äntligen här! Det innebär krispiga dagar, fantastiska färger och framför allt långa skogsturer för att leta efter bär och svamp. Naturens eget skafferi är fullt med godsaker.

Att ge sig ut i skog och mark för att leta efter svamp och bär sänker stressnivåerna och det är otroligt rogivande att vistas i naturen. Helt enkelt ett perfekt sätt att få frisk luft samtidigt som man får något gott att äta. Dessutom är det en aktivitet som passar hela familjen. Är du inte så van att plocka bär och svamp finns det många tips, men sikta på att plocka i din egen takt och välj bara det du är säker på. Så packa fikakorgen, slå dig ner i en glänta och känn hur stressen rinner bort.

 

Korg och kniv
Om du ska plocka något mer än kantareller bör du ta med dig en svampbok och tänk också på att ta med en svampkorg som är lätt att bära: att plocka svamp i en plastpåse kan göra att den blir dålig innan du kommer hem. Glöm inte heller en kniv för att grovrensa svampen direkt och plocka bara fräscha svampar. Tänk också på att välja bekväma kläder från topp till tå – och sist men inte minst en god matsäck och kanske en termos med värmande dryck.

 

Så här hittar du godsakerna
Innan du beger dig ut i skogen bör du gå igenom vilka svampar som går bra att plocka och välj bara de svampar som du vet är ätbara. Ett säkert kort är alltid att satsa på skogens guld: den solgula kantarellen. Den här lilla godsaken lockar många ut på jakt varje år och är en av de mest populära matsvamparna för nybörjarplockare då den är lätt att känna igen och smaken är delikat. Men var hittar man då denna eftertraktade lilla svamp? Kantarellen trivs bäst vid träd och gärna lite fuktigt då de gillar vatten. Mossa är också ett hett tips för att hitta kantareller.

Blått är flott
Om kantareller är skogens guld så kan blåbär vara naturens små safirer. Att plocka bär är en fantastisk familjeaktivitet som uppskattas lika mycket av såväl barn som vuxna, man får frisk luft och kommer ut i naturen. Och vem gillar inte blåbär? De goda små bären är dessutom något av ett superbär: fulla med antioxidanter och en rad viktiga mineraler och vitaminer. Ge dig ut och plocka ett lager och frys in så har du blåbär året runt. Förutom att äta dem som de är kan du göra sylt eller saft, blåbärspaj, smoothies eller egen glass.

Ljuvligt gott svamprecept
Om svampturen blev lyckad kan du njuta av de små gula kantarellerna på många sätt, här är ett av dem:

Kantarellmacka

Ingredienser

 

– Smält smöret i en stekpanna och stek brödskivorna tills de fått gyllene färg. Lägg åt
sidan.
– Rensa och dela svampen, finhacka löken. Stek svamp och lök i smör på medelhög
värme tills vätskan kokat bort och svampen fått stekyta.
– Smaka av med salt, svartpeppar och några droppar soja.
– Lägg svampen på brödskivorna och servera genast. Vill du lyxa till kan du toppa med
riven parmesan eller en klick rom. Ät och njut!

Så passa på och njut av höstens färger, dofter och smaker – ge dig ut på svamp- och bärjakt. Stressa av och ge dig tid att koppla av och bara vara. Dessutom: kaffe och medhavd matsäck smakar aldrig så gott som ute i naturen.

 

Relaterade artiklar