Kräftskiva – så skapar du en lyckad fest

Snart väntar milda augustikvällar med magiskt ljus och en föraning av höst i luften. Det innebär också kräftskivor med fina dekorationer, skönsång och god mat – snart är det äntligen dags!

Vad är en kräftskiva?

Färgglada lampor, roliga hattar, kräftinspirerade haklappar och vishäften. Äntligen är det dags att kicka igång ännu en fin svensk tradition: årets kräftsäsong. Och finns det något roligare än att kunna bjuda på väldukat kalas med något som man har lagat helt själv? Så samla dina nära och kära och bjud in till kräftkalas.

Men vad vet du egentligen om dessa populära och välsmakande små godingar? Här kommer några roliga fakta om kräftor:

Populära skivor: I början av 1900-talet blev kräftor allt mer åtråvärda, men det dröjde dock ända till 1960-talet innan kräftskivan blev folklig – och uttrycket kräftskiva började användas under 1930-talet. Sedan dess har kräftskivorna ökat i popularitet. Det innebar även att risken för utfiskning av kräftor och man lagstiftade om att kräftor endast fick fiskas i augusti och september för att skydda beståndet.

Året runt: Sedan 1994 får man fiska och sälja kräftor året om men de flesta ordnar fortfarande kräftskiva i augusti.

Allätare: Kräftor är inte särskilt kräsna med maten – de äter allt från fiskar och insekter till döda djur. Hittar de ingen mat hugger de gärna in på en annan kräfta.

Färgglada filurer: Kräftor blir som bekant röda när de kokas och det beror på att deras andra pigment förstörs vid upphettning. Kvar blir två av kräftornas fem pigment: rött och gult. Men det röda pigmentet är dominant och tar över.

Färska eller frysta?
Det finns mängder av frysta kräftor att välja mellan så här års och de är betydligt billigare än färska. Du får den godaste smaken på kräftorna om de får tina långsamt, helst två dygn i kylskåp. Du kan även koka en ny lag och låta kräftorna dra över natten. Föredrar du färska kräftor beger du dig till fiskdisken där du kan välja mellan signal- eller flodkräftor och havskräftor: du väljer själv vilka du vill ha!

Kräftskiva dekoration

Här kan du helt enkelt låta fantasin flöda. Välj ett klassiskt tema med papperstallrikar eller kanske något lite annorlunda i år?

– Lägg upp kräftorna i glasburkar när du ska servera: snyggt och praktiskt.
– Knyt ett snöre runt glasburken med namnlapp för bordsplacering.
– Ställ en fin tallrik för skalen bredvid, så man kan lägga sitt skräp på den.
– Papperslyktor och vimplar skapar feststämning – ju fler desto roligare!
– Häng fina filtar på varje stol, det kan bli kyliga kvällar i augusti.
– Häng upp ljuslyktor och ställ ut så många du kan för en mysig stämning.
– Duka med fat i olika nivåer.

Sist men inte minst: roliga och fåniga hattar och färgglada haklappar är ett måste för kräftskivan – de höjer garanterat stämningen!

Västerbottenpaj recept – perfekt till kräftskiva

Pajdeg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 125 g smör
  • 1 ägg

Fyllning:

  • 3 ägg
  • 200 g riven västerbottensost
  • 2 1/2 dl mellangrädde
  • 1 dl mjölk
  • Salt och svartpeppar
  • 500 gram färska champinjoner
  • 1 gul lök och en vitlök

 

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Pajdegen: blanda vetemjöl, salt och smör, finfördela.
  3. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform som är 24 centimeter i diameter.
  4. Låt vila i kylen cirka en halvtimme.
  5. Nagga degbotten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 200 grader i 10–15 minuter.
  6. Skär champinjonerna i bitar, skala och hacka löken. Stek svampen och löken i smöret i en stekpanna. Pressa i vitlöken. Krydda med salt och peppar. Lägg svampfräset i pajskalet.
  7. Fyllningen: vispa ihop ägg, mjölk och grädde, tillsätt sedan den rivna osten.
    Smaksätt med salt och peppar och häll över svampen.
  8. Strö över osten och sätt in mitt i ugnen tills pajen har stelnat, cirka 25 minuter.
  9. Garnera med kryddgrönt, till exempel dill eller färsk oregano eller timjan.

 

Kräftskiva, kräftkalas eller kräftfest. Oavsett vad du kallar det – nu är det äntligen dags. Så tänd lyktorna, på med hattarna och lägg upp kräftorna.

Relaterade artiklar