Påsk 2021 – det perfekta smörgåsbordet

Påsken har anor ända sedan 1100-talet. Numera firar vi den med att äta påskägg, pynta med påskris och de små klär ut sig till påskkärringar. Varför firar vi egentligen påsk? Vi reder ut några av begreppen.

Snart är påsken här och flera lediga dagar väntar med trevligt sällskap och goda middagar. Men vad betyder egentligen ordet påsk? Ursprungligen kommer ordet från hebreiskans “Pesach”, som betyder ”gå förbi” och var från första början en judisk tradition som firas till minne av israeliternas uttåg ut Egypten. När infaller påsken? Det finns inte något fast datum utan påsken firas på olika datum varje år. Dock infaller den alltid någon gång mellan den 22:a mars och 25:e april.

Inom kristendomen är påsken den viktigaste högtiden då man firar minnet av Jesus korsfästelse och återuppståndelse. De flesta ser dock påsken som ett tillfälle att umgås med vänner och familj, och man förknippar ofta påsken som en inledning till våren och ljusare tider.

Nästa stopp: Blåkulla
Traditionen att klä ut sig till påskkärring kommer ursprungligen från tanken om att det var djävulen som bjöd in alla häxor till fest på Blåkulla natten mellan skärtorsdagen och långfredagen. De flesta små påskkärringar syns under Skärtorsdagen, men det beror lite på var i Sverige man bor. Påskkärringens historia är inte så munter men idag förknippar vi dem mest med glada och utklädda barn som ringer på dörren, får godis och önskar en glad påsk.

Olika typer av ägg
Under påskveckan äter vi svenskar mängder av ägg. Och det finns faktiskt en orsak till det: förr i tiden inföll fastan före påsk och då var det förbjudet att äta ägg. Men även om ingen åt några ägg  fortsatte hönorna att värpa – och när fastan var över fanns det mängder av ägg att frossa i. Traditionen att måla äggen sträcker sig ända tillbaka till 1700-talet.

Men det finns också en annan typ av påskägg – den populära varianten som är fyllt med godis. Vi har ätit godis på påsken ända sedan 1200-talet, och på den tiden var socker dyrt och exklusivt. Idag är det inte lika lyxigt eller dyrt men traditionen håller i sig. Fast vilken dag ska man få njuta av sitt påskägg? Jo, på påskafton!

Klassiskt och gott
Påsken är den perfekta tiden att duka upp med god påskmat: långa, lediga dagar men inte lika stressigt som kring jul. Det finns mycket god mat att välja på inför påsken och många dukar gärna fram klassiker som Janssons frestelse, sill, ägghalvor och köttbullar. Varför inte prova lamm den här påsken? Ett bra alternativ som skiljer påskbuffén från julmaten.

Vissa klassiker bör vara med på påskbuffén, då blir det dessutom enkelt att förbereda maten så att du sedan kan njuta av kalaset i lugn och ro. Duka upp med saftig lammstek, gubbröra, ägghalvor med rom, lax och kanske en fluffig äggtoddy. Och varför inte en god paj? Avsluta gärna festmåltiden med något sött, kanske den här goda men enkla chokladtårtan:

Söt påsktårta med mandelmassa

Antal portioner: 8–10 bitar
300 g mandelmassa
3 ägg
3 bittermandlar
Finrivet skal av 1 apelsin

Garnering:
150 g mörk choklad
En klick smör
Lite marsipan

Resten är upp til dig!

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med löstagbar kant, 22–24 cm i diameter, använd ströbröd.
  2. Finriv mandelmassan och häll den i en bunke. Knäck i äggen och riv ner bittermandel. Tillsätt apelsinskal och rör sedan till en jämn smet. Bildas det klumpar kan du mosa dem med en gaffel mot bunkens kant.
  3. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen, 20–30 minuter tills smeten har stannat och fått fin färg.
  4. Smält chokladen med smöret och bred ut blandningen över kakan. Garnera med lite marsipan eller vackra blad.

Oavsett varför du firar påsk så passa på att njuta den med vänner, familj eller kanske med lite egentid – det här är högtiden som ger dig anledning att slappa, äta god mat och mumsa på godisfyllda påskägg.

Relaterade artiklar