Så håller du virusen på avstånd med handtvål och alcogel

Sällan har väl tvål och handsprit varit så hett eftertraktade och omskrivna som i dessa tider. Coronaviruset har fått oss till att sjunga ”Blinka lilla stjärna” medan vi tvättar händerna och alltid ha en flaska handsprit redo i väskan. I sommar lanserar Barnängen sin allra första alcogel, och vi har pratat med företagets tekniske chef Mats Hagwall om hur handtvål respektive alcogel fungerar – och hur de hjälper dig att hålla dig frisk.

Att sköta sin handhygien kanske kändes självklart för många redan innan coronavirusets framfart. Men om det innan var en privat angelägenhet är det idag något som diskuteras flitigt i offentligheten och lyfts fram av myndigheterna som ett av de viktigaste sätten för att minska smittan.

– Folk har verkligen uppmärksammats på det faktum att tvätta händerna väl och sprita sig är ett väldigt effektivt sätt att hålla sig frisk. God handhygien skyddar ju inte bara mot coronasmitta utan mot fler virus och bakterier. Till exempel kunde man se en snabb avtrappning av säsongsinfluensan och vinterkräksjukan efter att uppmaningar till skärpta hygienrutiner infördes.

Hur fungerar handtvål respektive alcogel?

– Både fast och flytande tvål innehåller ämnen som löser upp fett, och det fungerar oavsett om det gäller smuts, virus och bakterier. I coronavirusets fall bryter tvålen efter cirka 20 till 30 sekunders noggrann handtvätt upp virusets fetthölje, så att viruset ramlar sönder och kan sköljas bort med vattnet. Handsprit dödar bakterier, virus och många andra mikroorganismer, och desinficerar därför händerna. För att uppnå denna effekt måste alkoholhalten ligga på minst 60 volymprocent.

Att tvätta händerna är något de allra flesta gör flera gånger per dag, men frågor kring vilken den rätta tekniken för att tvätta händerna är och när, var och hur ofta man ska använda handsprit har nu blivit högaktuella.

– Att sköta sin handhygien har fått en annan laddning och jag tror att folk tänker efter lite mer nu. Till exempel är rekommendationen att tvätta händerna med tvål och vatten genom att gnida in händerna, alla fingrar, handryggen och tummarna i minst tjugo sekunder. Att sjunga ”Blinka lilla stjärna”, helst två gånger, fungerar bra. Sedan sköljer man av sig och torkar händerna med pappershandduk om man befinner sig i offentlig miljö, och hemma med en ren handduk. Att ha varsin handduk för varje familjemedlem är bra.

Hur ofta ska man tvätta och sprita händerna då?

– Tvätta händerna ska man alltid göra efter toalettbesök, innan man lagar mat och sätter sig för att äta och direkt man kommer in efter att ha varit ute. Har du rört dig i miljöer med mycket människor, till exempel i kollektivtrafiken eller affärer, är det extra viktigt att tvätta händerna du kommer hem. Har du inte tillgång till tvål och vatten är handsprit ett bra alternativ. Det gör dig inte ren från smuts, men om det är tillräckligt hög alkoholhalt fungerar den virus- och bakteriedödande. En liten flaska alcogel är perfekt att ha i väskan när man rör sig utanför hemmet.

Många är fundersamma på vad som gäller kring att använda alcogel på barn och om det finns risk att det torkar ut huden. Enligt Mats Hagwall går det bra att använda alcogel på barn då den ofta har återfuktande egenskaper, och är ett bra komplement till handtvål om man vill fräscha upp barnens händer när man är ute på vift.

Är det något man ska tänka på när det gäller alcogel och barn?

– Om små barn ska använda produkten bör man se till så att en vuxen finns i närheten och hjälper barnet att gnida in alcogelen, samt ser till så att händerna är helt torra innan barnet eventuellt stoppar fingrarna i munnen – alkoholen är denaturerad och smakar illa. Det tar cirka 30 sekunder för alkoholen att avdunsta. 

Tvätta händerna – så gör du

1. Skölj händerna i varmt vatten.

2. Använd ordentligt med tvål.

3. Arbeta upp ett lödder och se till att hela händerna är täckta med lödder. Glöm inte tummar, ovansidorna, mellan fingrarna och fingertopparna.

4. Skölj och torka händerna noga. Det är bra att ha en egen handduk och inte dela den med andra. Finns det engångshanddukar så använd dem. Egen handduk minskar risken för smitta.

Så använder du handsprit

1. Kupa handen och fyll mitten av handflatan med handsprit.

2. Gnid in handflatorna, fingertopparna, ovanpå händerna, mellan fingrarna och runt tummarna.

3. Fortsätt att gnida tills huden känns torr.

Källa: www.1177.se

 

I Juni 2020 släpper Barnängen sin egen alcogel och alcospray under namnet Barnängen Alcogel Ren & Fräsch samt Barnängen Alcospray Ren & Fräsch. De är skonsamma mot huden och dermatologiskt testade.

Relaterade artiklar