Skapa en magisk midsommar och bind din egen krans

Snart är det dags för årets ljusaste och mest förtrollande natt! Då är det dags att äta sill, dansa runt midsommarstången och pryda håret med vackra blommor. Men varför firar vi egentligen midsommar? Vi har tittat lite närmare på det här magiska firandet av vår ljusaste högtid.

Ingen midsommar utan sill, ägg, sånger och små grodor som hoppar runt midsommarstången. Det här är också startskottet för sommarsemestern med varma och soliga dagar. Hur kommer det sig att vi firar den här dagen, egentligen? 

Midsommar firas oftast mellan den 19 och 26 juni, och dagen har sitt ursprung i kristendomen. På 300-talet började kyrkan att fira Johannes Döparen den 24 juni eftersom han var sex månader äldre än Jesus. En annan förklaring är att i det gamla bondesamhället var midsommarafton dagen som markerade mitten på arbetsåret och det var helt enkelt något som var värt att firas. Naturen vaknar, allt är ljust och sommaren väntar. Dessutom ansåg man att midsommarnatten hade magiska krafter och övernaturliga varelser var i farten. I våra grannländer Danmark och Norge kallas dagen S:t Hans dag.
 

Midsommar: 5 klassiker
Det finns några ingredienser som bara måste finnas med för en lyckad midsommarafton, och vi har listat fem av dem: 

  1. Midsommarstången: Nej, det är inte en fallossymbol utan midsommarstången kom till oss från Tyskland under 1600-talet. Den kallas också majstång eftersom man i många länder reser stången 1 maj – i Sverige flyttade vi traditionen till midsommar eftersom det är lite varmare då. Men det var först på 1800-talet som den fick sin blommiga form den har idag. 
  2. Små grodor: Sånger och dans runt midsommarstången hör till. Liksom att hoppa som små grodor – den ursvenska seden är nästan 100 gammal. Men originalet är franskt: det var från början en engelsk visa som hånade fransmännen under franska revolutionen, grodorna är alltså de franska soldaterna. Hur den hittade till vår svenska midsommarstång är dock oklart. 
  3. Sill,nubbe och jordgubbar: maten är viktig på midsommarafton och det finns vissa saker som bara måste finnas med på midsommarbuffén: sill, nypotatis, gräddfil och jordgubbar med grädde. En nubbe att skölja ned maten med brukar göra succé på midsommarbordet. 
  4. Magi: midsommarnatten kan vara helt magisk. Och traditionen med att plocka sju sorters blommor att lägga under huvudkudden lever fortfarande  Tanken är att du i drömmen möter den person du ska gifta dig med. 
  5. Blomsterkrans: Ingen midsommar utan midsommarkrans – dessutom är det snyggt. Det är inte så svårt att få ihop en fin krans, du väljer själv om du vill plocka vilda blommor eller köpa snittblommor. 

Bind din egen krans
Det behöver inte alls vara krångligt och tidskrävande att få till en färgglad och blomstrande krans. Kul pyssel för hela familjen kvällen innan midsommar eller på midsommaraftons förmiddag. Ge dig ut i naturen och plocka dina favoriter, vad sägs om liljekonvalj, smörblomma, prästkrage eller hundkex? Välj de som du gillar mest. Har du blommor i trädgården som ska plockas passar det också perfekt. Vill du att kransen ska hålla lite längre är brudslöjakrysantemum och eukalyptussbladnågra exempel på blommor som håller. Andra sommarblommor som passar fint är blåklint och prästkrage. 

Det här behöver du:
– Tunn ståltråd, men vanlig tråd går också bra. 
– Sax.
– Blommor: de du hittade i skogen eller vägrenen, eller om du kanske har köpt dina favoriter. 

Så här gör du:
– Måtta ut kransen med ståltråden på huvudet för att få rätt längd. Gör en ögla i ena änden.
– Klipp blommorna så att stjälkarna är cirka 4 cm, och klipp även bladen.
– Använd tråden och skapa små minibuketter med cirka 4 blommor i varje.
– Ta sedan minibuketterna och fäst dem omlott med ståltråden. Fortsätt sedan att vira nya blommor tills du är nöjd. Tänk på att vrida blommorna utåt.
– Fäst sedan den ena änden i öglan, bind ihop ordentligt och dölj med en vacker blomma. Spraya kransen med lite vatten under dagen så håller den sig hela natten.

 

Så låt dig förtrollas av midsommarnattens skira grönska – ett av årets mest magiska och ljusa dygn.

 

Relaterade artiklar