Dags för skolstart – våra tips för handhygien

Aldrig har väl handhygien varit så aktuellt som det är nu. Pandemin innebär att vi tvättar händerna oftare än någonsin förr och alla har en flaska handsprit i väskan. Nu drar snart skolterminen igång och det är dags att fokusera på att hålla sig frisk.

Noggrann handtvätt och handsprit är ett effektivt sätt att hålla sig frisk, risken att smittas eller att sprida virus vidare förhindras effektivt genom att tvätta händerna regelbundet. Noggrann handhygien skyddar inte bara mot coronaviruset utan även mot andra virus.

Vårdande produkter
Samtidigt som det är effektivt att tvätta och sprita händerna blir huden lätt uttorkad. Därför är det viktigt att fokusera på milda och vårdande produkter som hela familjen kan använda. Från vårt sortiment hittar du flytande tvålar som rengör, vårdar och ger fukt samt alcogel som fräschar upp och dödar upp till 99,99% av bakterier

Barnängen Handtvål Naturlig & Mjuk: Vår vitaminberikade, flytande tvål hjälper huden att bevara fukt. Den milda tvålen rengör skonsamt dina händer och gör dem mjuka och lena. Tvålen doftar ljuvligt av citrongräs, har ett hudvänligt pH-värde och är dermatologiskt testad.

Barnängen Handsprit Ren & Fräsch Alcogel: Har du inte möjlighet att tvätta händerna är handsprit ett bra alternativ. Det gör dig inte ren från smuts, men om det är tillräckligt hög alkoholhalt fungerar den virus- och bakteriedödande. En flaska alcogel är perfekt att ha i väskan när man är på språng och vår variant fräschar upp och dödar upp till 99,99 procent av bakterier och virus. Produkten är skonsam mot huden och är dermatologiskt testad.

Våra produkter för en god handhygien

Handtvål Naturlig & Mjuk

Ren & Fräsch Alcogel

Alcogel och barn – funkar det?

När små barn använder alcogel måste en vuxen finnas i närheten och hjälpa barnet att gnida in alcogelen. Händerna måste dessutom vara helt torra innan barnet stoppar fingrarna i munnen – det tar ungefär 30 sekunder för alkoholen att avdunsta.

Både för barn och vuxna är det viktigt att tvätta tillräckligt länge med tvål och varmt vatten för att händerna ska bli ordentligt rena från baciller. Tvätta händerna med tvål i ungefär 30 sekunder för att de ska bli rena:

Skölj händerna i ljummet vatten.

  • Använd ordentligt med tvål.
  • Arbeta upp ett lödder och täck händerna med löddret: även mellan fingrarna.
  • Skölj och torka händerna noga.

 

Efteråt kan det vara skönt att smörja in händerna med en uppmjukande handlotion.

Hur får jag mitt barn att tvätta händerna?

Visst kan det vara svårt att få de små att tvätta händerna så lång tid som det behövs. Men det finns några knep att ta till!

Sjung en sång
Hitta en sång som tar 20–30 sekunder – när sången är klar så är händerna rena. Prova exempelvis melodin till ”Blinka lilla stjärna där” med andra ord:

Tvätta, tvätta liten hand
Bort med smuts och bort med sand
Mellan, i och ovanpå
Gnugga tummen, båda två
Tvätta, tvätta liten hand
Bort med smuts och bort med sand!

Bubbelfest
Bubblor är kul! Be ditt barn att prova hur mycket lödder det kan bli i händerna och se om det går att få minst ”tusen miljoner bubblor”.

Låt leksakerna bada

Visst är det roligare att leka med favoritleksakerna än att tvätta händerna? Nästan alla barn håller nog med om det. Lägg i vattentåliga leksaker i handfatet och fyll upp med vatten. Barn tvålar gärna in leksakerna och skrubbar dem med en liten borste – och händerna blir rena på köpet!

Kul med dans
Skapa en rolig handtvättsdans med ditt barn med handslag och gester. Eller varför inte låta mamma eller pappa göra kul dans som tack för tvätten? Då blir det garanterat roligare att tvätta händerna.

Låt alltså fantasin flöda för att få de allra minsta att tvätta händerna ordentligt – men handhygien är förstås lika viktigt för stora som för små.

 

Relaterade artiklar