9 roliga lekar för hela familjen i midsommar

Midsommarafton är en älskad högtid av många skäl och inte minst för att det är då vi får tillfälle att glädjefyllt välkomna sommaren ordentligt. Vi har listat 9 enkla lekar och aktiviteter som livar upp stämningen i regn såväl som solsken för hela familjen!

Pricka flaskan med pennan

Du behöver: Det enda som behövs är två pennor, två snören och två tomma glasflaskor.

Denna lek leder ofta till många skratt och fungerar lika bra utomhus som inomhus. Fäst pennan i ett snöre och knyt sedan snöret runt midjan så att pennan hänger ned mellan knäna. Försök sedan att pricka den tomma glasflaskan med pennan. Snabbast vinner!

 

Ansiktsmålning

Du behöver: Vattenbaserad ansiktsfärg, penslar eller svampar att applicera färgen med och en skål med vatten för att rengöra dessa.

Ansiktsmålning är något som mindre barn ofta tycker är väldigt roligt där fantasin får chansen att flöda! Du behöver inte måla hela ansiktet, bara några små enkla motiv som ett hjärta eller blomma räcker fint.

Tänk på: Att barn har känslig hud. Se därmed till att välja allergitestad ansiktsfärg och att utföra ett allergitest 24h innan. Testa färgen på en liten del av barnets hud för att se att inte irritation uppstår.

 

Smäll en ballong

Du behöver: Ballonger

Dela ut en ballong till varje deltagare. Den som snabbast blåser upp ballongen tills den spricker vinner.

 

Klurig tipsrunda

Du behöver: Papper och pennor.

Skriv ned en fråga per papper, med tre olika svarsalternativ som är märkta med 1, x, 2. Numrera och placera ut frågorna i en bana, genom att till exempel sätta upp frågorna på ett träd, vägg eller det som finns tillhands. Deltagarna får därefter gå runt med varsitt papper och skriva ned det svar de tror eller vet är rätt. Flest rätt vinner.

 

Säcklöpning- en klassiker som utmanar

Du behöver: Säckar av något slag.

Denna lek får upp både puls och humör! Varje deltagare trär på sig en säck över benen och försöker springa eller hoppa för att ta sig framåt snabbast från start till mål. Leta upp en gräsmatta eller annan plan yta för denna lek. Först i mål vinner.

 

Fiskdamm

Du behöver: Ett lakan, eller något som kan fungera som skynke. Se till så att det sitter relativt stadigt så det inte ramlar ner. Till fiskespö kan man ta till exempel skaftet från en golvmopp eller en lagom smal trädgren där du fäster ett snöre med klädnypa som får agera fiskelina och krok.

Detta är en rolig och enkel lek för just barn där det är spännande och förväntansfullt att få fiska upp något! Som napp kan man ha små godispåsar, mindre leksaker som studsboll eller såpbubblor. Blanda upp de små presenterna med lite sådant som kan tänkas finnas på havets botten; en gammal sko, en keps eller något annat oväntat!

 

Kubb

Du behöver: Ett kubbspel

Ett roligt spel för både stora och små som är perfekt att spela ute i en park eller trädgård. Dela upp er i två lag, rada upp 5 stycken klossar per lag med ett avstånd om 5 meter från motståndarlaget och placera kungen i mitten. Det lag som är först med att få ned motståndarlagets klossar och kung vinner!

 

Vem äter upp godissnöret snabbast?

Du behöver: En påse med godissnören

Alla deltagare får ett varsitt godissnöre och placerar händerna på ryggen. Den som snabbast lyckas äta upp sitt snöre vinner.

 

Nynnande Karaoke

Du behöver: Musik och hörlurar

En av deltagarna ska lyssna på musik med hörlurarna på sig och nynna melodin- de andra gissar låten.

 

 

Tänk på att: Med anledning av covid-19, följ myndigheternas rekommendationer och tänk på att tvätta händerna ofta och hålla avstånd till andra, helst två meter. Läs mer på Vårdguiden 1177, www.1177.se

Relaterade artiklar

Familjens favorit-duschcrème sedan år 1990

Läs mer

Samarbetet med Barncancerfonden fortsätter under 2022

Läs mer