Duka upp för midsommarfest – sju klassiker som håller år efter år

Årets matfest står för dörren: midsommarafton. En traditionsfylld högtid då vi helst fyller bordet med somriga klassiker som återkommer år efter år. Sill, färskpotatis, lagrad ost och jordgubbar – smaker som fångar den svenska sommaren. Låt dig här inspireras av midsommarfavoriterna vi inte vill vara utan.

Sill + sommar = sant

Sill i alla dess former är ett måste för det klassiska midsommarbordet. Och det finns en hel värld att njuta av – allt från matjes och klassisk inlagd sill i lag till modern krämig sill med nya spännande smaker. Utbudet i butik är enormt, men vill du hellre skapa dina egna smaker är det både enkelt, gott och roligt att lägga in egen sill. Är du sugen på en riktig sillfest finns det många sätt att använda denna läckra fisk på – varför inte satsa på en silltårta, matjessallad eller sillwrap för en lite matigare smakupplevelse? 

Fixa festen med gubbröra

Sommarens smak i en liten röra – närmare bestämt en gubbröra. En superklassiker som görs på hårdkokta ägg, dill och gräslök, crème fraiche, majonnäs och kaviar. Nyckelingrediensen är ansjovis som ger karaktär åt denna lättgjorda röra, men föredrar du matjessill funkar det också. Servera på snittar av kavring, ihop med rostat eller hårt bröd eller som topping på potatishalvor. Perfekt till midsommarminglet eller i en stor skål på buffébordet.

Höj stämningen med Västerbottenpaj

En ständig favorit som alla svärmar kring runt midsommarbordet. Inte så konstigt, denna gyllene paj med fyllig smak av lagrad västerbottensost och krämig konsistens slår alla andra pajer med hästlängder. Ljuvlig som den är strösslad med lite klippt gräslök, men kan också garneras med godsaker som löjrom och gräddfil, sparris eller kallrökt lax och dill. Eller varför inte testa något helt nytt – eftersom Västerbottenpajen är så ren i smakerna kan du variera toppingen helt efter tycke och smak.

Lax i kubik

Gravad lax, rökt lax, rimmad lax, lax i ugn och lax på grillen – lax hör midsommar till och visar sig från sin allra bästa sida ihop med sommarens ljuvliga primörer och färska örtkryddor. Lax är enkelt att laga och dessutom en råvara som går att variera på så många olika sätt. Tänk lax i rullader, i snittar, i tårtor, tillsammans med hovmästarsås, på spett, i sallad, på ägghalvor, i paj, helstekt eller grillad – möjligheterna är oändliga!

Älskade färskpotatis!

Få saker känns så mycket midsommar som färskpotatis. Denna älskade knöl symboliserar starten på sommaren och smakar ljuvligt med sin sötaktiga nötiga smak. Avnjut den rätt upp och ner med en smörklick och lite salt, eller kasta ihop en potatissallad med säsongens primörer, som sparris, rädisor och salladslök, sockerärtor och morot. Toppa med en dressing med färska örtkryddor och voilá – en potatissallad värdig midsommarbordet.

Ostarnas högtid

Midsommar är en dag med traditioner, och på ostfronten är svenskarna extra traditionella. Klassiska lagrade hårdostar ska det vara – som prästost, västerbottensost och cheddar. Dessa trotjänare passar utmärkt till buffébordet och kanske särskilt till sillen, nubben och knäckebrödet. Vill du ta ut svängarna lite mer så är jordgubbar ihop med ost en slående kombination. Satsa på en Brillat Savarin, en gräddig ost som gifter sig fint med sötman från jordgubbar. Gott

Jordgubbstårta, ja tack!

Sill och potatis i all ära, men säg en sak som kapslar in hela sommarens väsen mer än jordgubbar? Jordgubbar är det somrigaste vi har och är därför obligatoriskt på midsommarbordet – förslagsvis i och på en tårta. Och du behöver inte krångla till det. Sockerkaksbottnar, sylt, vaniljkräm och vispgrädde räcker långt. Det är ändå de solmogna jordgubbarna med sin otroliga röda färg som gör jobbet!

Relaterade artiklar