Tips och Råd

Barn

Hår

Att tvätta barns hår är sällan enkelt. Barnängens milda baby- och barnprodukter håller barnets hår rent under hela uppväxten, utan onödiga tårar. 

Picture20

Barns hår

Vissa barn har bara ett fint fjun över huvudet när de föds, medan andra har riktiga hårsvall. En del nyfödda har till och med kvar det mörka, dunaktiga hår som täcker kroppen när barnet växer i mammans mage. Detta kallas lanugo-hår och brukar falla av några dagar efter förlossningen. Efter några veckor skavs eller faller dessutom det första håret bort och ersätts med nytt. Det tar ytterligare två till sex år för babyfjunen att totalt ersättas av det lite grövre barnhåret.

Picture21

Tvätta barns hår

Det går bra att tvätta barnets babyhår redan från födseln, men schampo rekommenderas inte förrän barnet är runt 8 månader och bör därför användas sparsamt. Istället räcker det oftast med ljummet vatten på en tvättlapp. Vid användning av schampo är det viktigt att använda så milda produkter som möjligt, då barnets hud och hår är ömtåliga. Barnängen milda och oparfymerade Barnschampo rekommenderas särskilt för de allra minsta. När barnen är tre år och äldre kan de även använda Barnängens Kids Schampo & Duschgel, Kids Schampo & Balsam och Kids Balsamspray, som är milda och fria från både färgämnen och parabener.

 

Inga fler tårar

Alla Barnängens schampo och duschprodukter för barn innehåller vår ”inga flera tårar”-formula, som gör det lättare att tvätta håret på barnen. Därmed inte sagt att barnen kan sitta med vidöppna ögon när schampot ska sköljas ur, utan uppmuntra alltid barnet att stänga ögonen vid ursköljning. Om barnet ändå får skum i ögonen, försök försiktigt torka bort det med en handduk och skölj sedan med ljummet vatten. 

Hud

Få saker är så lena som ett barns hud, men när huden ibland blir torr och narig behöver den lite hjälp på traven. Barnängen har milda och fuktgivande produkter för barn i alla åldrar. 

Picture23

Tvätta barnets hud

Det nyfödda barnet behöver inte tvättas så ofta eftersom det bara är i hudvecken och i baken som det samlas smuts. Det räcker istället att tvätta hals, ljumskar, knäveck, händer och fötter med en våt handduk. Om barnet trots allt behöver tvättas med mer än vatten kan du fördela en lagom mängd Barnängens Barnolja på en mjuk tvättlapp eller bomullstuss och badda barnet med. På så sätt löser du försiktigt upp smuts samtidigt som du återfuktar barnets hud. Små barn gillar inte kyla, så prova att tvätta halva kroppen i taget och se till att det är varmt omkring er.

När barnet har blivit ett par veckor gammalt kan det börja bada 1-2 gånger i veckan. Använd då tvålen Barnängen Ren Baby, som är oparfymerad och inte torkar ut barnets hud. Det är viktigt att i så stor mån som möjligt undvika parfymerade produkter för små barn, trots att barnets hud blir starkare för var dag som går. Först när barnet är runt 3 år kan de börja bada med den lätt parfymerade Barnängen Kids Bubbelbad. Kom bara ihåg att duscha barnet noga efter badet så att inte skumresterna torkar in i huden.

Picture24

Återfukta barnets hud

Efter tvätt är det bra att smörja in barnets hud med Barnängens Barnolja, som är både mild, oparfymerad och vattenavvisande. Om ditt barn har torr hud bör du dessutom ha för vana att smörja in barnet med Barnängens Barnsalva, vilken mjukar upp huden och förebygger hudirritationer. Det är nämligen en myt att du med regelbunden återfuktning kan skämma bort barnets hud så att den slutar producera eget fett. Det är tvärt om viktigt att smörja in barnet, speciellt under vintern då luftfuktigheten gör huden extra torr. På sommaren ska du istället skydda barnets hud mot sol, vind och salta bad.